Megkeseríti az utazást a rosszullét? Milyen természetes megoldást választhatunk?

Cocculine

Utazás! Az áhított célig az utat általában járművel tesszük meg. Legtöbben csak nevetgélünk a repülőgépen, az ülés támlájába rejtett hányózacskón, de annak, aki a tengeri vagy utazási betegségtől szenved, az út sajnos rendkívüli megpróbáltatást is jelenthet. És sokszor tényleg előkerül a zacskó.

Milyen tünetekkel jár az utazási betegség?

Szédülés, hányinger, remegés, sápadtság, hideg verejtékezés, ájulásérzés, szívdobogás érzésére.

A test helyzetét és a mozgást a belső fül és a szem együttesen érzékeli. Egy dülöngélő hajón vagy az autó belsejében a két szerv eltérő jelzéseket küld az agynak és felborul a rendszer. Az érdekesség kedvéért vegyük sorra, milyen szervek vesznek részt a mozgás érzékelésében:

  • a belső fül a mozgást, a gyorsulást és a gravitációt jelzi,
  • a szem a test térbeli helyzetét (pl. fejjel lefelé) és a mozgás irányát,
  • a talpon és egyéb helyeken lévő nyomásérzékelő receptorok azt, hogy melyik testrész érintkezik a talajjal/felülettel,
  • az izmok receptorai érzékelik, hogy melyik testrész mozog.
  • Az agy pedig jól-rosszul értelmezi ezeket a jeleket.

A szemet rövid ideig be lehet csapni, ilyenkor segíthet, ha egy fix pontot vagy a horizontot nézzük. Így a szem is követi a jármű mozgását. A friss levegő jól eshet, érdemes felmenni a hajó fedélzetére vagy letekerni a kocsi ablakát. Egy rövid pihenő hamar visszaállítja a megzavart érzékelést, főleg gyermekeknél. A szénsavas ásványvíz felnőtteknél nagyon jó a háborgó gyomorra, de mindenki maga tudja, mi csillapítja a rosszullétét. Az alkohol, bár jó ötletnek tűnik, néha csak fokozza a megpróbáltatásokat. Hányás után mindenképpen fontos a folyadék pótlása. Mindig érdemes úgy elindulni, hogy legyen valami a gyomrunkban, mert ha ki is kell adnunk később, jobb, ha van mit.

Sajnos az utazási rosszullétre kapható hagyományos gyógyszerek gyakran bódító hatásúak, és ezért különösen gyermekeknek nem is szívesen adjuk be. Az érzékszervek által közvetített ellentmondó jelek bizonyos ingerületátvivő kémiai anyagok (ezek az agy és a központi idegrendszer „postásai”) termelődését befolyásolják az agyban. A gyógyszerek általában ezeket gátolják. De azért a megoldás nem csupán a hányózacskó. A homeopátia egy sor olyan szert ismer, amely az egyéni tünetek alapján enyhíti az utazási rosszullétet. Mert mint minden külső ingerre, erre is különbözőképpen reagál a szervezetünk.

Létezik több, jól bevált szert tartalmazó komplex, tabletta formájú szopogatós készítmény is, mely bódító mellékhatások nélkül adható akár kisgyermekeknek is, megelőzésre és kezelésre egyaránt.

A Cocculine tabletta akkor a leghatásosabb, ha szedését az utazás előtt egy nappal elkezdjük, és a tablettát az út alatt is szedjük.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!