Az allergia háttere

A tünetek attól függően változnak, hogy aktuálisan mely szervben zajlik az allergiás reakció. Így alakulnak ki a szénanátha, a szemgyulladás, az asztma, a bőrön megjelenő csalánkiütés vagy ekcéma, és a haspuffadás, hasmenés tünetei. A holisztikus szemlélet szerint az allergia kiváltó oka, csupán az „allergén” keresése helyett az allergiás beteg szervezetében keresendő. Genetikai hajlam talaján, és az immunrendszert tartósan érő legkülönfélébb stressz-hatások következtében a védekező-rendszer működésének egyensúlya megbomlik, és a szervezet az addig természetesnek tartott környezetre is allergiás, azaz túlérzékenységi reakcióval válaszol.

Az allergiás megbetegedések száma évről-évre emelkedik. Óvatos becslések szerint a lakosság 20%-a szenved valamilyen allergiás betegségben.

Számos felnőttkori kóros állapot, illetve krónikus betegség, így az allergiás megbetegedés alapja, az allergiás hajlam, gyermekkorban felismerhető. Gyermekkorban megkezdett megfelelő kezeléssel sokat tehetünk a felnövekvő generáció életminőségének javításáért és a később jelentkező szövődmények elkerüléséért.

gyermekláncfűAz allergia az immunrendszer megváltozott, rendellenes reakciója a környezetünkben lévő anyagokra. Ismert az, hogy a tünetek kialakulásához örökletes tényezőkre, vagyis allergiát valószínűsítő genetikai hajlamra van szükség. Az allergiás hajlam talaján, külső környezeti (allergén) hatásokra (pollenek, por, poratka, állati szőrök, ételek) ellenanyag termelés indul meg. Az ellenanyagok összekapcsolódva a kiváltó allergénekkel olyan folyamatokat indítanak el, melyeknek eredményeképpen allergiás típusú gyulladás jön létre.

A tünetek főként attól függnek, hogy hol jutnak be a szervezetünkbe az allergének, illetve mely szervben, szervekben alakulnak ki a gyulladásos folyamatok. Így beszélhetünk légúti-, emésztőrendszeri- és bőrallergiákról, melyek lehetnek egymástól függetlenek is, de az esetek legnagyobb részében azonban kombinálódnak. Gyermekeknél típusos formában megfigyelhető az ún. „allergiás menetelés”, mely azt jelenti, hogy az allergiás megbetegedések életkortól függően, meghatározott sorrendben követik egymást. Legkorábban akár már csecsemőkorban allergiás bőrgyulladás (ekcéma) alakul ki, ezt az asztmás megbetegedések sora követi, majd nagyobb gyermekeknél az allergiás kötőhártya-gyulladás és orrnyálkahártya-gyulladás tünetei dominálnak.

A homeopátiás kezelés lehetőségeiről érdeklődjön homeopata orvosánál!

 

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!