A homeopátiáról röviden

 A homeopátia orvos kezéhez rendelt komplementer terápia, mely hathatós segítség lehet önmagában, vagy a hagyományos orvosi terápia kiegészítéseként is.

A BOIRON homeopátiás gyógyszerei az OGYÉI által törzskönyvezett, szigorú minőségi szabályok szerint előállított készítmények, melyek gyógyszertárakban kaphatók.

Magyarországon a forgalomban lévő homeopátiás gyógyszerek két nagy csoportba sorolhatók. Az egyik csoportot az ún. komplex homeopátiás gyógyszerként törzskönyvezett készítmények alkotják, melyek indikációval, azaz egyes betegségekre javasolva kerülnek forgalomba. (pl. köhögésre rendelt szirup). Engedélyezési eljárásuk teljesen olyan, mint a hagyományos vény nélkül kapható gyógyszerek esetében. A törzskönyvezési eljárás során komplex, indikációval rendelkező homeopátiás szerként csak hatástanulmánnyal vagy legalább tízéves gyógyászati tapasztalattal igazolt gyógyszerek regisztrálhatók.  Ezek az európai minőségbiztosítási és gyógyszerkönyvi előírásoknak megfelelőek.

(Ha a forgalombahozatali engedély jogosultja a hasonszenvi gyógyszert „terápiás javallattal” kívánja forgalomba hozni, úgy mind az eljárást, mind a díjszabást illetően a törvény és a rendeletek értelmében a homeopátiás gyógyszer az allopátiás gyógyszerekkel azonos megítélés alá esik, vagyis nincs különbség közöttük. www.ogyéi.hu)

Tartalmaznak ezek a komplex gyógyszerek más, fájdalom vagy gyulladáscsökkentő vegyületet?

Nem. Egy készítmény akkor regisztrálható homeopátiás gyógyszerként, ha megfelel az európai gyógyszerkönyvben lefektetett, a homeopátiás gyógyszer fogalmát fedő, rendkívül szigorúan szabályozott származási és gyártási előírásoknak, irányelveknek.  

A homeopátiás komplex készítmények nem tartalmaznak és nem is tartalmazhatnak hagyományos fájdalomcsillapító, lázcsillapító, stb. vegyületeket.  Hatásuk a homeopátiás hatóanyagok hatásának köszönhető, kizárólag.

Kik vásárolják, szedik a homeopátiás gyógyszereket? Népszerű a világon a homeopátia?

Ezek a gyógyszerek az OTC  (vény nélkül kapható gyógyszerek) piac szereplői. A világon ma kb. félmilliárd ember alkalmazza naponta a homeopátiát, és a kínai orvoslás után a második legnépszerűbb gyógymód a világon (WHO adat). Néhány példa: csak Indiában 300 ezer orvos használja a homeopátiát, akiknek bár van klasszikus orvosi képzettségük, elsősorban homeopátiával gyógyítanak, és a megkérdezett orvosok 85%-a nem is kíván eltérni ettől a gyakorlattól. Európában közel 45000 homeopátiás orvos dolgozik.

Van olyan ország, ahol a TB is támogatja a homeopátiás gyógyszereket?

Svájc egy átfogó, többéves vizsgálat után, mely a homeopátia és több más komplementer gyógymód hatékonyságát és kedvező gazdasági mutatóit vizsgálta, döntött a módszer TB támogatásáról. A svájci egészségügyi törvény megköveteli, hogy egy orvosi eljárás mutasson fel bizonyítékokat a hatékonyságára vonatkozóan és hogy gazdaságilag is kedvező az alkalmazása. A jelenlegi adatok alapján a körzeti orvosok, akik használják a homeopátiát, 25%-al kisebb költséggel dolgoznak társaiknál.

Kik a homeopátiás gyógyszerek vevői?

A homeopátiás gyógyszerek különösen olyan betegcsoportok körében népszerűek, ahol hangsúlyt fektetnek a természetes alapanyagokra, a kedvező mellékhatás-profilra, mint pl. a gyermekek, vagy várandós kismamák. Mivel ezek a gyógyszerek általában gyógyszerkölcsönhatás nélkül együtt szedhetők egyéb gyógyszerekkel, a krónikus beteg, tartósan gyógyszert szedők körében is keresettek. Ezeknél a betegeknél egy egyszerű vírusfertőzés esetén is meg kell gondolni, milyen gyógyszer adható, ez a homeopátiás szerek esetén nem jelent kockázatot.  

Mit kell tudni a gyógyszerek másik csoportjáról, a leggyakrabban tubusos csomagolásban kapható golyócskákról?

A homeopátiás szerek másik csoportját, az egy potenciált alapanyagot tartalmazó ún. monokomponensű szerek alkotják, melyek indikáció nélkül kerülnek forgalomba.  A gyártási folyamatnak különleges gyógyszeripari és jogszabályi követelményeknek kell megfelelnie.

A homeopátiás gyógyszerek gyártása során végtelenül kicsi anyagmennyiséggel dolgoznak. Ezért a homeopátiás gyógyszerek gyártása különösen szigorú szabályok hatálya alá esik, így lehet biztosítani a gyógyszerek megbízhatóságát és a folyamat megismételhetőségét. A minőségellenőrzési laboratóriumnak a gyógyszergyártás és  előkészítés minden szakaszában jelen kell lennie. Vannak köztük gyógyszerészek, vegyészek, botanikusok, mérnökök és technikusok, akik biztosítják az aktív hatóanyagok és minden alapanyag folyamatos ellenőrzését, csakúgy, mint a folyamat egyes metódusait, a dobozok és gyógyszeres tubusok készítésétől, a gyógyszerek szállításáig. Minden, ami be vagy kikerül a rendszerből, minőség ellenőrzésen esik át.

De hogyan történik a minőség biztosítása a homeopátiás gyógyszergyártásban?

A homeopátiás gyógyszerek gyártását szigorú gyógyszerkönyvi leírások határozzák meg. A minőségbiztosítás kulcsa a monográfia, azaz a gyógyszergyártásban egyedülállóan szigorú gyártási lépések és folyamatok leírása és kötelezővé tétele a gyógyszerkönyvekben. A sorozatos hígítási lépések miatt a gyógyszer “hatóanyag tartalmának” mérése egy nagyon drága vizsgálat. Ez a gyártás során nem rutinszerűen alkalmazható módszer. Ezért maga a gyártási folyamat rendkívül szigorúan szabályozott a gyógyszerkönyvek és a GMP-k, (helyes gyógyszergyártási gyakorlat) előírásai alapján

Miért fontos, hogy a homeopátiás gyógyszerek patikában kapható gyógyszerek legyenek?

Igen, fontos, hogy francia és német gyógyszerkönyvi előírás és direktívák szerint készüljön és kerüljön patikai forgalomba a megbízható minőségű gyógyszer. Így kizárhatjuk a hatástalan hamisítványok jelenlétét a piacon. 

A BOIRON által forgalmazott homeopátiás gyógyszert (golyócskákat) törhetetlen anyagú, semleges kémiai hatású, golyócskaszámlálóval ellátott tubusba csomagolják. A tubus anyagánál és jellegénél fogva tökéletesen megvédi a gyógyszert minden külső hatástól. A különböző hígításokat eltérő színű tubusokban forgalmazza. A hazánkban kapható és leggyakrabban használt 5 CH potenciát zöld, a 9 CH-t kék, a 15 CH-t narancssárga, a 30 CH-t pedig mályva színű tubusba csomagolják.

A homeopátiás szerek latin neve megfelel az előállításukhoz felhasznált fő alapanyag botanikában, zoológiában vagy ásványtanban használatos, nemzetközileg ismert, tudományos elnevezésének. A homeopátiás szerek nemzetközi elnevezése minden országban azonos.

A leggyakrabban használt hígítások: 5 CH-s hígítás a helyi tünetek kezelésére (pl. kiütés, enyhe napszúrás, gyomorégés) 9 CH általános vagy funkcionális tünetek kezelésére (pl. görcs, rándulás, fejfájás, végtagfájdalom) 15 vagy 30 CH magatartásbeli tünetek kezelésére, illetve krónikus betegségek esetén (pl. stresszel kapcsolatos tünetek).

A gyógyszerek a száj nyálkahártyájáról szívódnak fel, ezért a golyókat és tablettákat el kell szopogatni. A golyócskák bevétele előtt és után legalább fél óráig nem szabad enni, inni, erős aromájú anyagokat használni (kávé, tea, dohányzás) hogy a nyálkahártya tiszta legyen. A mentol és egyéb illóolajok is csökkentik a homeopátiás szerek hatását, a mentoltartalmú fogkrémeket és rágógumikat kerülni kell. (Helyette alkalmazhat Homeodent homeopátiás szerek mellé ajánlott fogkrémet!)

Több mint 150 éve alkalmazzák a homeopátiát házi-, tenyész- és versenyállatok gyógyítására, de még vadállatok állatorvosi ellátásában is kialakult gyakorlata van. Egyre több állattenyésztő és állatbarát fordul a szelíd gyógymódhoz a beteg állatok meggyógyítása céljából. A homeopátiás szer lehetővé teszi, hogy hatékonyan, mérgező vegyületek szervezetbe kerülési lehetőségének kizárásával, a hozzászokás kockázata nélkül kezelhessük az állatot.

Vissza...

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!