logo boiron

A mikrobiom és a probiotikumok világa

Hasfájás, puffadás, emésztési problémák - kicsiknél és nagyoknál is gyakran előforduló tünetek.

A mikrobiom és a probiotikumok világa

Hasfájás, puffadás, emésztési problémák - kicsiknél és nagyoknál is gyakran előforduló tünetek. Mit tehetünk bélrendszerünk egészségének megőrzéséért? Egyre több kutatás foglalkozik a mikrobiom, ezen belül különösen a bélflóra egészségével, illetve egyensúlyának felborulásával és a probiotikumok szerepével, a bélflórára, és ezáltal az immunrendszerre gyakorolt hatásával. Ma már rutinszerűen javasolnak a szakemberek probiotikumot, főként antibiotikum mellé, de tudjuk-e pontosan, hogy mi is az a mikrobiom, mi a probiotikum, és milyen esetekben ajánlható?

mikrobiom az emberi testben élő mikroorganizmusok alkotta ökológiai rendszer. A velünk, bennünk, rajtunk élő mikrobák összessége. A mikrobiomunkban lévő baktériumok, gombák részt vesznek az emberi szervezet védelmében, nélkülözhetetlen anyagokat állítanak elő és megakadályozzák az idegen (és betegséget okozó) mikroorganizmusok tartós megtelepedését. A mikrobiom egyénenként különböző, minden emberre sajátosan jellemző, egyedi, mint az ujjlenyomatunk.

probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, melyek az emberi szervezet szempontjából jótékony baktériumokat tartalmaznak, a természetes bélflóra helyreállítását segítik. A bélflórában leggyakrabban előforduló probiotikus baktériumok a Lactobacillus és a Bifidobacterium törzsekbe tartoznak. Hatásosságukat, fontosságukat egyre több szakember ismeri el a bélflóra egészséges állapotának visszaállításában, vagy akár újratelepítésében.

A hatékony probiotikumok legfontosabb ismérvei:

  • megfelelően kiválasztott, humán eredetű, élő baktériumtörzseket tartalmaz
  • megfelelő csíraszám, mely a lejárati időig életképes marad
  • ellenálló az emésztőnedvekkel szemben, hogy a baktériumkultúra élve jusson el a béltraktusba
  • az adott korosztály igényeinek megfelelő törzsek és adagolás

A bélflóra védelme már gyermekkorban kulcsfontosságú. A gyermekek bélflórja az élet első évei során alakul ki, és hatással van a felnőttkori egészségre. 0 és 3 éves kor között a gyermek mikrobiomja még éretlen, így sérülékeny is. Ha szükség esetén - pl. császármetszéssel született babáknál, tápszeres babáknál, a hozzátáplálás időszakában, vagy emésztési problémák jelentkezésekor, akár a fogzással összefüggő emésztési panaszok esetén - helyes adagolással, a megfelelő probiotikum-törzsekkel kiegészítjük a bélflórát, ezzel elősegíthetjük egyensúlyának kialakulását a kicsi szervezetében.

A BOIRON új, Osmobiotic Flora étrend-kiegészítő termékcsaládja olyan jótékony baktériumokat tartalmaz, amelyek az emberi bélflóra természetes alkotóelemei (Bifidobacterium breve BR03, Lactobacillus casei LC03, Bifidobacterium animalis subsp. lactis BS01). A körültekintően kiválasztott, szinergikus hatású baktériumtörzsek biztosítják a bélflóra egyensúlyának helyreállítását.

A baktériumtörzseket speciális mikrokapszulázási technológiával védik. Az eljárás során lipidréteggel vonják be őket, mely védelmet biztosít az emésztőenzimek ellen, megnövelve a törzsek túlélési arányát, melyek így nagyobb számban, 90%-ban élve jutnak el a béltraktusba.1,2,3,4

Ezen technológiának köszönhetően az Osmobiotic Flora termékcsalád célzottan fejti ki hatását, minden korosztály – csecsemők, gyermekek, felnőttek – igényével összhangban kialakított adagolással és galenikus formával.

 A cikket szakmailag ellenőrizte: Dr. Vályi-Nagy Viktor

Forrás: 1Del Piano M. et al. Probiotics: From research to consumer. Dig Liver Dis 2006; 38:248-55; 2Del Piano M et al. In vitro sensitivity of probiotics to human gastric juice. Dig Liver Dis 2006; 38:134; 3Del Piano M. et al. In vitro sensitivity of probiotics to human bile. Dig Liver Dis 2006; 38:130; 4Del Piano M. et al. In vitro sensitivity of probiotics to pancreatic juice. J Clin Gastroenterol 2008; 42:170-3