logo boiron

Hogyan működnek a légutak?

A lélegzés az emberi test legfontosabb élettani folyamata. Oxigénnel látja el a szervezetet, és eltávolítja a szén-dioxidot, de egyúttal felmelegíti, nedvesíti és meg is szűri a belélegzett levegőt.

A légzőrendszer alaposabb megismerése

A légutak részének tekintünk minden olyan szervet, amelyen a belélegzett levegő áthalad. A levegő az orrüregben kezdi meg útját, majd keresztülhalad a garaton és a gégén (az ádámcsutka mellett), hogy aztán a légcsőbe kerüljön, ami hörgőkben, majd hörgőcskékben folytatódik. Az utolsó hörgőcskéknél eléri a tüdőhólyagocskákat, ezeket az apró kis légtasakokat, amelyekben megtörténik a gázcsere, vagyis a vér oxigenizációja. A belélegzett levegő oxigénje átáramlik a vérbe, ahol a vörösvértestekben található hemoglobinhoz kötődik. Ugyanez a molekula szén-dioxidot ad le, ami ugyanezt az utat teszi meg visszafelé, míg végül kilélegezzük.

Tudta-e?

A két tüdőfél nem egyforma. A jobb oldali három, míg a bal oldali két lebenyből áll. Ez utóbbi azért kisebb, hogy helyet hagyjon a szívnek.

Melyek a légzőrendszer szervei?

A légzőrendszer két részre osztható fel: a felső légutakra, amely az orrüregtől a gégéig tart (beleértve a szájat és a középfület), illetve az alsó légutakra, ami a gége alatt kezdődik, és a légcső, a hörgők, a hörgőcskék és a tüdőhólyagocskák alkotják. Ez a „tracheobronchiális ágrendszer”.

Hogyan tisztulnak a légutak?

Mérsékelt intenzitású tevékenység mellett naponta körülbelül 12 000 liter levegőt lélegzünk be*. Ez a levegő szükségszerűen tele van olyan részecskékkel és vegyületekkel, amelyek károsak lehetnek a szervezetünkre: por, korom, penész, gombák, baktériumok, vírusok stb. Belélegzéskor ezek a részecskék lerakódnak a légutak és a tüdőhólyagocskák felületén. Szerencsére a légzőrendszerünk hatékony öntisztító és védelmi folyamatokat működtet, hogy megszabadulhasson ezektől a nemkívánatos részecskéktől.

A légutakat speciális nyálkahártya borítja, amelyet több különböző típusú sejt alkot, köztük például csillósejtek és nyákképző kehelysejtek. A nyákképző sejtek váladéka sűrű és ragadós bevonatot képez, amelyen a belélegzett részecskék megtapadnak (hasonlóan a „légypapírhoz”). A csillók apró, ostorszerű sejtképződmények, amelyek azonos ütemre mozogva hajtják a nyákot a garat felé, amelyet onnan vagy kiköpünk, vagy lenyelünk. A nyákbevonat és a csillószőrök együttesen egy elsőrendű funkcionális egységet alkotnak: ez a „mukocilliáris futószalag”, amelynek sebessége a 2,5 cm/percet is elérheti, és ami a veleszületett immunrendszer első védelmi vonalát jelenti.

*Forrás:https://www.liguepulmonaire.ch/fr/preserver-les-poumons/connaissances/poumons.html 

Tudta-e?

Normál légzés közben körülbelül 0,5 liter levegőt lélegzünk be, majd ki. Ha mély levegőt veszünk, majd a lehető legtöbb levegőt kifújjuk, a levegő mennyisége a 2 litert is megközelítheti.

*Forrás: https://www.liguepulmonaire.ch/fr/preserver-les-poumons/connaissances/poumons.html