logo boiron

Lándzsás útifű, erdeifenyő és orvosi ziliz: ismerjük meg közelebbről ezeket a 100%-ban természetes eredetű összetevőket!

Ezeket az összetevőket a légutakra gyakorolt kedvező tulajdonságaik miatt gyakran készítik el és használják gyógyteaként is. További tudnivalók ezekről a növényekről és előnyös tulajdonságaikról…

LÁNDZSÁS ÚTIFŰ

A fő összetevőinek (iridoidok, flavonoidok és fenolsavszármazékok) köszönhető antioxidáns tulajdonságai révén a lándzsás útifű levele segíti a szervezet természetes védekező folyamatait. A torkot nyugtató hatása is jól ismert. Poliszacharidokból álló nyálkatartalma bevonja a légutak nyálkahártyáját, ezáltal enyhíti a szájüreg és a garat kellemetlen érzését.

A lándzsás útifű (Plantago lanceolata L.) vagy más néven keskeny levelű útifű egy 10-60 cm magas évelő növény, amelynek tőrózsába rendeződő levelei erősen barázdáltak (3–7 ívesen futó erezet ). Franciaországban termesztik is, de a szántókon és a legelőkön vadon is megtalálható. Leveleinek betakarítását az időjárási körülményektől függően májustól júliusig végzik.

ORVOSI ZILIZ

Az orvosi ziliz (Althaea officinalis L.) egy bársonyosan szőrös évelő növény, amelynek álló, erőteljes szára akár a méteres magasságot is elérheti. Vadon nő, elsősorban sós talajú réteken vagy nedves parti területeken. Franciaországban termesztik is. Nyálkát tartalmazó gyökerét ősszel vagy késő télen gyűjtik be. Régebben krémet is készítettek belőle.

ERDEIFENYŐ

Az erdeifenyő a torokra, illetve a száj- és orrüregre gyakorolt enyhítő és nyugtató hatásáról ismert. Mivel terpénekben gazdag, a nyákot fellazító, elfolyósító sajátossága révén enyhíti a légutakban jelentkező kellemetlen érzést. Szabályozza a nyáktermelést és folyósabbá teszi a váladékokat, így az alsó légutakat (hörgők) és a felső légutakat (orrmelléküregek) egyaránt felszabadítja. Az erdeifenyő fiatal hajtásának baktériumölő tulajdonsága is van, ami a tüdő, valamint a száj- és orrüreg területén is fellép.

Az erdeifenyő (Pinus sylvestris L.) egy magas, 30–40 m magasra megnövő, tűlevelű fa, amelynek koronája kúp alakú, egyenes törzsét pedig vöröses, töredezett kéreg borítja. Hegyvidéki területeken őshonos, és sok fényt igényel. Az erdeifenyő Franciaországban elsősorban vadon nő. Fiatal hajtásait december és március között takarítják be.

A Stodal Orr & Torok 100%-ban természetes eredetű növényi kivonatokat tartalmaz. Ezek a kivonatok három növény, a lándzsás útifű, az orvosi ziliz és az erdeifenyő vizes kivonatából származnak. Ezeket a növényeket elismert és dokumentált tulajdonságaik és előnyös sajátságaik miatt választottuk ki. A gyártás megkezdése előtt szigorú botanikai ellenőrzésen mennek keresztül. A kivonatok érzékszervi, fizikai-kémiai és mikrobiológiai jellemzőit egyaránt vizsgáljuk. A kivonási folyamat és a kivonatok összetétele teszi lehetővé, hogy természetes eredetű kivonatoknak nevezzük őket.