logo boiron
várandósság és homeopátia

Várandósság és homeopátia: mikor és hogyan segíthet?

Várandósság
Olvasási idő: 4 min

A várandósság során bizonyos allopátiás gyógyszeres kezelések nem ajánlottak, sőt akár ellenjavallottak is lehetnek. Jellemző ugyanakkor, hogy ezt az időszakot is kísérik bizonyos egészségügyi nehézségek, ami alkalmat teremt a leendő édesanyák számára, hogy kockázatmentes alternatívát keressenek a baba és saját maguk számára. A homeopátia egy várandós nők által is alkalmazható gyógymód, amellyel számos kisebb probléma kezelhető. Emellett kíméletes és bevált megoldásokat kínál a szülésre való felkészülés és a nagy nap során, sőt utána is, megkönnyítve a felépülést és a szoptatást. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ebben az időszakban az öngyógyítás minden formájára nemet kell mondani, és mindig ki kell kérni egészségügyi szakember véleményét, mielőtt bármilyen gyógyszert bevennénk.

Homeopátia a várandósság alatti problémák kezelésében

A terhesség során sok nő szembesül kisebb egészségügyi problémákkal, amelyek ugyanakkor igencsak meg tudják nehezíteni a mindennapokat: hányinger és hányás az első hónapokban, emésztési problémák, fokozott nyálképződés, gombásodással vagy viszketéssel járó nőgyógyászati gondok, székrekedés, húgyhólyaghurut, hasmenés, aranyér, nehézláb érzés, görcsök, alvászavarok, szorongás, deréktáji fájdalmak, bőrproblémák, testsúlygyarapodás, hajhullás…

A homeopátia a higiénikus életvitel és a megfelelő táplálkozási szokások kiegészítéseképpen biztonságos gyógymódot kínál a baba és a leendő édesanya egészségének megőrzésére. Sok homeopátiás képzésben részesült szülésznő és védőnő alkalmazza a várandósság során és a szülés előkészítésére.

Néhány dologra azonban oda kell figyelni: az öngyógyítás a homeopátiában is kerülendő, és fontos, hogy problémánkkal egészségügyi szakemberhez forduljunk, vagy kérjünk tanácsot gyógyszerésztől.

Homeopátia a szülés napján

Számos szülészet alkalmazza a homeopátia módszereit a szülőszobákban is. Ez a gyógymód nem a fájdalmak megszüntetését ígéri, hanem optimalizálja a szülés élettani folyamatát. A fájások rendszerességének és a méhnyak tágulásának elősegítésével megkönnyítheti a vajúdást.

A homeopátia a leendő édesanya által átélt stressz csökkentésében is fontos szerepet játszhat. A homeopátia egyszerre hathat a fájdalomra és a stresszre, erre a két, egymással szoros viszonyban álló, és egymással kölcsönhatásban működő tényezőre. A stressz mérséklésével tehát a homeopátiás gyógymód csökkentheti a leendő édesanya fájdalmakkal szembeni érzékenységét.

Közvetlenül a baba megszületése után a homeopátia segítheti a gátmetszés sebének gyógyulását is. A képzett szülésznők a császármetszés és az altatás következményeinek, illetve az epidurális érzéstelenítés miatti gerinctáji fájdalmak és fejfájások kezelésére is adhatnak homeopátiás kezeléseket.

baba terhesség homeopátia

Homeopátia a szülés után

A kicsi megszületett, az anyuka számára viszont megkezdődik a post partum, a szülés utáni időszak, amely a ciklus visszatérésig tart. A jelentős fizikai és érzelmi igénybevételt jelentő terhesség és szülés után a testnek helyre kell állítania korábbi állapotát. Ha a szülés utáni időszakot képzett homeopata védőnő kíséri, könnyebb kíméletesen és kockázatmentesen megküzdeni az esetleg jelentkező kényelmetlen tünetekkel.

A homeopátia a szoptatás időszakában is segíthet, támogathatja, hogy az anyatej megfelelő mennyiségben termelődjön és a szoptatással kapcsolatos egyéb problémákban is segíthet. A homeopátia nyújtotta lehetőség természetesen a gyakori mellre helyezés, az igény szerinti, kényelmes testhelyzetben végzett szoptatás és a hasonló szabályok kiegészítéseképpen működhet.

Fontos, hogy ebben az időszakban kerülni kell az öngyógyítás minden formáját, és mindig ki kell kérni egészségügyi szakember véleményét, mielőtt bármilyen gyógyszert bevennénk.