logo boiron

A homeopátiáról

A homeopátia orvos kezéhez rendelt komplementer terápia, mely hathatós segítség lehet önmagában, vagy a konvencionális  orvosi terápia kiegészítéseként is.

Tartalmaznak ezek a komplex gyógyszerek más, fájdalom vagy gyulladáscsökkentő vegyületet?

Nem. Egy készítmény akkor regisztrálható homeopátiás gyógyszerként, ha megfelel az európai gyógyszerkönyvben lefektetett, a homeopátiás gyógyszer fogalmát fedő, rendkívül szigorúan szabályozott származási és gyártási előírásoknak, irányelveknek.  

A homeopátiás komplex készítmények nem tartalmaznak és nem is tartalmazhatnak hagyományos fájdalomcsillapító, lázcsillapító, stb. vegyületeket.  Hatásuk kizárólag a homeopátiás hatóanyagok hatásának köszönhető.

Kik vásárolják, szedik a homeopátiás gyógyszereket? Népszerű a világon a homeopátia?

Ezek a gyógyszerek az OTC  (vény nélkül kapható gyógyszerek) piac szereplői. Magyarországon a lakosság 64,6%-a próbálta már a homeopátiát. Azok többsége, akik használták, teljes mértékben elégedettek voltak a homeopátiával.

(A Forecast Marketingkutató Kft. a Boiron Hungária Kft. megbízásából 2018 decemberében telefonos (CATI) piackutatást végzett 500 fős mintanagyságon. A kutatás eredményei a 18-59 éves népességre reprezentatívak, a végleges reprezentatív mintát a kapott adatok többszempontú súlyozásával alakították ki; a mintába kerülő személyek összetételi aránya a legfontosabb szocio-demográfiai mutatók mentén - nemek, életkori csoportok, lakóhely (országrész) - megfelel a teljes magyarországi 18-59 éves népesség összetételének; egyéb demográfiai szempontok szerint a minta diszproporcionálisan rétegzett)

Van olyan ország, ahol a TB is támogatja a homeopátiás gyógyszereket?

A világon több országban támogatják a homeopátiás terápiát és a gyógyszereket. Svájc egy átfogó, többéves vizsgálat után, mely a homeopátia és több más komplementer gyógymód hatékonyságát és kedvező gazdasági mutatóit vizsgálta, döntött 2017-ben a módszer TB támogatásáról. A svájci egészségügyi törvény megköveteli, hogy egy orvosi eljárás mutasson fel bizonyítékokat a hatékonyságára vonatkozóan és hogy gazdaságilag is kedvező az alkalmazása. A jelenlegi adatok alapján a körzeti orvosok, akik használják a homeopátiát, 25%-al kisebb költséggel dolgoznak társaiknál.

Kik a homeopátiás gyógyszerek vevői?

A homeopátiás gyógyszerek különösen olyan betegcsoportok körében népszerűek, ahol hangsúlyt fektetnek a természetes alapanyagokra, a kedvező mellékhatás-profilra, mint pl. a gyermekek, vagy várandós kismamák. Mivel ezek a gyógyszerek általában gyógyszerkölcsönhatás nélkül együtt szedhetők egyéb gyógyszerekkel, a krónikus beteg, tartósan gyógyszert szedők körében is keresettek. Ezeknél a betegeknél egy egyszerű vírusfertőzés esetén is meg kell gondolni, milyen gyógyszer adható, ez a homeopátiás szerek esetén nem jelent kockázatot.  

Mit kell tudni a monokomponensű gyógyszerekről, a leggyakrabban tubusos csomagolásban kapható golyócskákról?

A homeopátiás szerek másik csoportját, az egy potenciált alapanyagot tartalmazó ún. monokomponensű szerek alkotják, melyek indikáció nélkül kerülnek forgalomba.  A gyártási folyamatnak különleges gyógyszeripari és jogszabályi követelményeknek kell megfelelnie.

A homeopátiás gyógyszerek gyártása során végtelenül kicsi anyagmennyiséggel dolgoznak. Ezért a homeopátiás gyógyszerek gyártása különösen szigorú minőségbiztosítási szabályok hatálya alá esik, így lehet biztosítani a gyógyszerek megbízhatóságát és a folyamat megismételhetőségét.

De hogyan történik a minőség biztosítása a homeopátiás gyógyszergyártásban?

A homeopátiás gyógyszerek gyártását szigorú gyógyszerkönyvi leírások határozzák meg. A minőségbiztosítás kulcsa a monográfia, azaz a gyógyszergyártásban egyedülállóan szigorú gyártási lépések és folyamatok leírása és kötelezővé tétele a gyógyszerkönyvekben. A gyártási folyamat az úgynevezett GMP (Good Manufacturing Practice, Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat) elvei alapján történik.

Miért fontos, hogy a homeopátiás gyógyszerek patikában kapható gyógyszerek legyenek?

Igen, fontos, hogy francia és német gyógyszerkönyvi előírás és direktívák szerint készüljön és kerüljön patikai forgalomba a megbízható minőségű gyógyszer. Így kizárhatjuk a hatástalan hamisítványok jelenlétét a piacon.  

A BOIRON homeopátiás gyógyszerei az OGYÉI által törzskönyvezett, szigorú minőségi szabályok szerint előállított készítmények, melyek gyógyszertárakban kaphatók.