logo boiron

Kamilla

Kis virág nagy hatással

A kamilla, vagy más néven Chamomilla vulgaris, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert.

A Boiron-nál kizárólag frissen szedett növényt használunk, amit gyorsan feldolgozunk, hogy annak minden jótékony hatását megőrizzük.

a kamilla hatásai

Kamilla: ahány név, annyi jótékony hatás

Kamilla, vagy Chamomilla vulgaris, Matricaria chamomilla, német kamilla, kis kamilla vagy vadkamilla néven is ismert. Joggal merülhet fel a kérdés: vajon miért van ennyi neve ennek a növénynek? Amit biztosan tudunk, hogy a kamillának számos egészségügyi előnye van.

Kamilla: hagyományos gyógyszer?

Az őseink által leírt növényeket néha nehezen lehet pontosan azonosítani. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a kamillafajtákat már az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is használták a gyógyhatásuk miatt. Később, Nagy Károly idejében a híres Villis-i rendeletben az egyik termesztésre ajánlott gyógynövény a „febrefugia” (azaz a “lázűző”) volt, ami feltehetően a mai Matricaria kamillának felel meg.

camomille botanique

Hogy néz ki a növény?

A kamilla, ez a 20–50 centiméter magas lágyszárú növény, szinte egész Európában megtalálható. A fészkesvirágzatúak (Compositae vagy Asteraceae) családjába tartozik, és az aljnövényzetben nő. Felálló szárain keskeny csíkokra osztott levelek vannak. A növény virágai fészekvirágzatot alkotnak (azaz apró, miniatűr virágok csomóit), középen világossárga csúcsos virágokkal, szélükön fehér szirmokkal. Ha ezeket a virágokat két ujjunk között összemorzsoljuk, jellegzetes, kellemesen aromás illatot árasztanak.

A kamilla jótékony hatásai

A kamilla számos hatóanyagot tartalmaz, amelyek közül néhány lenyűgöző gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír. Az egészségre jótékony hatású vegyületek közé tartoznak a flavonoidok, kumarinok, fenolsavak és egy illóolaj. És különösen a virágfejben számos ásványi anyagot is találunk, amelyek hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez.

A WHO véleménye

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elismeri a kamillát, mint az “emésztőrendszer enyhe gyulladásos állapotainak kezelésére alkalmazott kiegészítő szert”, valamint mint „antibakteriális és vírusellenes szert (...), amit a szem megerőltetésének enyhítésére, húgyúti fertőzések és hasmenés kezelésére is használnak.”

(1). Monographie de l’OMS, volume 1 , page 93 > https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42052/9789241547024_eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y%20page%2089